Aktualności

Erasmus + ”You are what you eat” w Turcji

img 20190404 154742W dniach 1- 7 kwietnia 2019 r. grupa uczniów z Zespołu Szkół w Poniatowej wraz z opiekunami przebywała w Turcji w ramach międzynarodowego programu Erasmus+.

   W Turcji nasza grupa spotkała się z młodzieżą z 4 innych krajów: Włoch, Niemiec, Francji i Turcji w ramach projektu „You are what you eat” (Jesteś tym co jesz). W skład grupy wchodzili: Kaja Zarzycka, Amelia Markowska, Aleksandra Cebrykow, Ola Skowrońska, Julia Zburzyńska, Kuba Wnuk, Mikołaj Bęben, Szymon Zakrzewski oraz p. Jolanta Zarzycka i koordynator projektu p. Barbara Kramek.
A oto relacje uczestników:
   Pierwszego dnia rano o godzinie 5:00 gotowi na wyzwania i z uśmiechem na twarzy wyruszyliśmy z Poniatowej do Warszawy na Lotnisko Chopina. Po ponad 2 godzinnym locie zostaliśmy miło powitani przez przedstawicieli Turcji. Następnie kolejno przylecieli Włosi, Francuzi i Niemcy. Pomimo późnej godziny, każdemu dopisywał humor, a w busie można było usłyszeć już pierwsze wspólne piosenki. Szybka kolacja z nowymi znajomymi przy jednym stole, krótki spacer koło morza i wyruszyliśmy do upragnionego hotelu.
   Następny dzień zaczęliśmy od śniadania z widokiem na morze a następnie udaliśmy się do naszej szkoły partnerskiej, po której zostaliśmy oprowadzeni. Mogliśmy zaobserwować jak uczą się tureccy uczniowie w klasach specjalnie spersonalizowanych pod dany typ rozszerzenia. Podczas zajęć projektowych mieliśmy czas na zapoznanie się z innymi narodami i przedstawialiśmy przygotowane wcześniej przez nas filmy o naszych krajach i szkołach oraz na temat wybranego tradycyjnego dania. Następnie przedstawialiśmy nasze projekty na logo, którym będziemy się posługiwali w dokumentacji projektowej. Pomimo dużej rywalizacji, świetnych prac naszych uczniów wygrał pomysł grupy tureckiej. Ich logo zostało również umieszczone na koszulkach, które otrzymali wszyscy uczestnicy spotkania.
   Podczas kolejnych dni mieliśmy dużo innych działań projektowych. M.in. omawialiśmy przygotowane wcześniej plakaty przedstawiające zwyczaje i tradycje żywieniowe w naszych krajach uwarunkowane warunkami geograficznymi, klimatem i gospodarką naszych krajów. Za każdym razem współpracowaliśmy w grupach międzynarodowych dzieląc się naszą pracą, tym czego się dowiedzieliśmy i naszymi spostrzeżeniami.
   3 dnia został zorganizowany Międzynarodowy Konkurs na tradycyjną potrawę. Po wspólnej naradzie zdecydowaliśmy, że nasza grupa zrobi pierogi. Dzięki zaangażowaniu całej grupy znaleźliśmy się w „finale” z głównym przeciwnikiem - kuchnią włoską. Koniec końców pierogi wygrały Pierwsze Miejsce! Pokonały pyszne włoskie Pancerotti. Niżej uplasowały się placki ziemniaczane z jabłkowym sosem Niemców, Francuskie ciasto z jabłkami oraz turecki „İrmik Helvası” czyli chałwa. Podczas pracy nad pierogami wykazaliśmy się współpracą, nie było osoby, która nic nie robiła. Oczywiście wszyscy bardzo dobrze się przy tym bawiliśmy.
   Każdego dnia smakowaliśmy potraw z różnych restauracji i mieliśmy czas na tńce intergacyjne podczas których poznaliśmy muzykę oraz tańce włoskie i tureckie. Zawsze po wspólnej pracy znaleźliśmy chwilę, żeby potańczyć i pośpiewać. Szczególnie podczas rejsu przez Bosfor na statku panował klimat imprezowy, wszyscy tańczyli, rozmawiali i bawili się. Byliśmy jak jedna wielka rodzina, pomimo różnic kulturowych czy językowych. To był kolejny super dzień, który spędziliśmy razem.
   Ostatni dzień był najsmutniejszy gdyż nadszedł czas wyjazdu. Był to dzień, w którym każda osoba straciła cząstkę siebie. Nie było końca pożegnaniom, uściskom i łzom wzruszenia. Potem już tylko ostatni spacer nad morzem i ostatnie zdjęcia.
Szymon Zakrzewski
   Podczas pobytu w Turcji każdego dnia poznawaliśmy historię tego kraju i wgłębialiśmy się w kulturę i tradycje Turcji. Zwiedziliśmy nasze miasto partnerskie - Büyükçekmece oraz Stambuł. Podczas wycieczek z przewodnikiem widzieliśmy średniowieczną Galata Tower i muzeum militarne gdzie podziwialiśmy broń średniowiecznych wojowników, obejrzeliśmy krótki film o historii Turcji i zobaczyliśmy pokaz tradycyjnego tańca wojowników połączony ze śpiewem z użyciem różnych instrumentów i ogromnych bębnów. Zobaczyliśmy też Pałac Sułtana - Topkapı Sarayı. Był przepiękny, wszystko tam było pozłacane i wykonane z niezwykłą precyzją. Zobaczyliśmy kuchnię w której się stołował oraz ogrody w których wypoczywał. Miał z nich widok na morze i Zatokę Bosfor w której woda miała błękitny kolor. Po zwiedzeniu pałacu robiliśmy sobie zdjęcia przed monumentalnymi meczetami Hagia Spohia i Błękitnym. Mieliśmy też czas wolny na zakupy na tradycyjnym tureckim bazarze.  Mikołaj Bęben
   Ten wyjazd był niesamowitym przeżyciem zarówno dla uczniów jak nauczycieli. Oszałamiający, tętniący życiem Stambuł, jedna z najwspanialszych świątyń świata muzułmańskiego Sultan Ahmet Camii nazywana też Błękitnym Meczetem, monumentalny pałac Topkapi onieśmielający swoim ogromem i bogactwem oraz rejs po cieśninie Bosfor dostarczający niesamowitych wrażeń. Wyjazd był również świetną okazją do sprawdzenia swoich umiejętności językowych, a także nawiązania nowych znajomości. Dzięki niemu mieliśmy okazję poznać kulturę, tradycje oraz kuchnię naszych gospodarzy. Zmotywował nas do zagłębiania historii innych krajów oraz pilnej nauki języków obcych.  Ola Skowrońska
Wyjazd do Turcji z programu Erasmus+, w którym miałam szanse uczestniczyć był dla mnie wspaniałą przygodą. Zwiedzając ten piękny kraj mogłam poznać jego tradycje i kulturę. Zobaczyłam muzea,  pobliskie bazary, meczety m.in. Hagia Sophia. Wielką atrakcją był rejs cieśniną Bosfor.
   Wyjazd ten pozwolił mi rozwinąć naukę języka angielskiego oraz poznać wielu ciekawych ludzi,  nie tylko z Turcji, ale również z Włoch, Francji czy Niemiec. Wszyscy świetnie się bawiliśmy i mam nadzieję że jeszcze kiedyś się spotkamy.

Ola Cebrykow