„Zajadanie” emocji może prowadzić do nadwagi, otyłości i zaburzeń odżywiania. Kluczowe jest świadome podejście do jedzenia i poznanie zdrowych strategii radzenia sobie ze stresem. Emocjonalne jedzenie to mechanizm polegający na spożywaniu pokarmów w odpowiedzi na emocje, a nie na fizjologiczny głód. Mechanizm ten często prowadzi do nadmiernego spożycia wysokokalorycznych produktów, co w istotny sposób zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości. W konsekwencji sprzyja rozwojowi chorób cywilizacyjnych, takich jak cukrzyca, nadciśnienie, czy choroby sercowo-naczyniowe.
Więcej informacji dowiedzą się Państwo z materiału edukacyjnego, przygotowanego przez ekspertów Narodowego Funduszu Zdrowia dostępnego na kanale YouTube Akademia NFZ
w filmie pt. Podjadasz w stresie? Sprawdź, zanim sięgniesz po kolejny kęs! | Zdrowie na Pierwszym Planie